Strona główna Ser biały smażony wg mojej teściowej

Ser biały smażony wg mojej teściowej

Sery « poprzedni | następny »
Sarenka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 5
Ser biały smażony wg mojej teściowej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ser żółty, który powstał z sera białego. Przepis zaczerpnięty od mojej teściowej. Taki serek uwielbia moja córka i my wszyscy.


trudność: średnie
czas:

Ser biały smażony wg mojej teściowej - SKŁADNIKI:

  • ser biały tłusty - 500g,
  • jaja - 1-2,
  • olej lub margaryna do smażenia - 3 łyżki,
  • sól,
  • cukier,
  • natka pietruszki.

Ser biały smażony wg mojej teściowej - PRZYGOTOWANIE:

Ser biały rozgniatamy widelcem. Pozostawiamy go w miseczce przykrytej talerzem, w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Gdy ser zacznie nam cuchnąć, już jest gotowy do smażenia. Należy uważać, aby nie dostał wąsów czyli pleśni.Okres ten zależy od świeżości sera, jeżeli jest bardzo świeży, najlepiej przetrzymać go najpierw przez kilka dni w lodówce. Gdy ser jest już odpowiednio ''stary'' i czujemy intensywną woń, przystępujemy do smażenia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (nie polecam masła, ponieważ prowadzi do zgorzknienia sera) i wsypujemy ser. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając aż do rozpuszczenia. Trwa to przez około 10 minut. Dodajemy jaja, mieszamy i krótko smażymy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chwilkę smażymy. Doprawiamy ser do smaku solą lub cukrem. Serek jest smaczny zarówno na gorąco jak i na ciepło. Jaja zagęszczają nam ser, na 500g sera, można użyć jedynie jednego jaja, w zależności od gustu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ser biały smażony wg mojej teściowej  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sery
Czekoladowo-śmietankowa pascha Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką Smażony camembert z sosem czosnkowym
Bardzo czekoladowa tarta z truskawkami Kawowo-czekoladowy sernik Sałatka z żółtym serem
Camembert z ananasem Pomidory pod jajeczno serową kołderką Sałatka z panierowanym camembertem
Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno Wielkanocny łosoś

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 
 Którą z tych sałatek lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane