Strona główna Ser biały smażony wg mojej teściowej

Ser biały smażony wg mojej teściowej

Sery « poprzedni | następny »
Sarenka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 5
Ser biały smażony wg mojej teściowej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ser żółty, który powstał z sera białego. Przepis zaczerpnięty od mojej teściowej. Taki serek uwielbia moja córka i my wszyscy.


trudność: średne
czas:

Ser biały smażony wg mojej teściowej - SKŁADNIKI:

  • ser biały tłusty - 500g,
  • jaja - 1-2,
  • olej lub margaryna do smażenia - 3 łyżki,
  • sól,
  • cukier,
  • natka pietruszki.

Ser biały smażony wg mojej teściowej - PRZYGOTOWANIE:

Ser biały rozgniatamy widelcem. Pozostawiamy go w miseczce przykrytej talerzem, w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Gdy ser zacznie nam cuchnąć, już jest gotowy do smażenia. Należy uważać, aby nie dostał wąsów czyli pleśni.Okres ten zależy od świeżości sera, jeżeli jest bardzo świeży, najlepiej przetrzymać go najpierw przez kilka dni w lodówce. Gdy ser jest już odpowiednio ''stary'' i czujemy intensywną woń, przystępujemy do smażenia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (nie polecam masła, ponieważ prowadzi do zgorzknienia sera) i wsypujemy ser. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając aż do rozpuszczenia. Trwa to przez około 10 minut. Dodajemy jaja, mieszamy i krótko smażymy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chwilkę smażymy. Doprawiamy ser do smaku solą lub cukrem. Serek jest smaczny zarówno na gorąco jak i na ciepło. Jaja zagęszczają nam ser, na 500g sera, można użyć jedynie jednego jaja, w zależności od gustu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ser biały smażony wg mojej teściowej  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sery
Caprese z buraczkami Naleśniki z serem i kremem pomarańczowym Roladki z szynki i żółtego sera
Serowe kąski z ziołami Panierowany ser pleśniowy Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami
Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą Serowe racuszki Przegrzebki zapiekane z serem Gruyere
Pekińska z pieczoną dynią i fetą Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Makaron z sosem śliwkowym i fetą

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane