Strona główna Ser biały smażony wg mojej teściowej

Ser biały smażony wg mojej teściowej

Sery « poprzedni | następny »
Sarenka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 5
Ser biały smażony wg mojej teściowej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ser żółty, który powstał z sera białego. Przepis zaczerpnięty od mojej teściowej. Taki serek uwielbia moja córka i my wszyscy.


trudność: średnie
czas:

Ser biały smażony wg mojej teściowej - SKŁADNIKI:

  • ser biały tłusty - 500g,
  • jaja - 1-2,
  • olej lub margaryna do smażenia - 3 łyżki,
  • sól,
  • cukier,
  • natka pietruszki.

Ser biały smażony wg mojej teściowej - PRZYGOTOWANIE:

Ser biały rozgniatamy widelcem. Pozostawiamy go w miseczce przykrytej talerzem, w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Gdy ser zacznie nam cuchnąć, już jest gotowy do smażenia. Należy uważać, aby nie dostał wąsów czyli pleśni.Okres ten zależy od świeżości sera, jeżeli jest bardzo świeży, najlepiej przetrzymać go najpierw przez kilka dni w lodówce. Gdy ser jest już odpowiednio ''stary'' i czujemy intensywną woń, przystępujemy do smażenia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (nie polecam masła, ponieważ prowadzi do zgorzknienia sera) i wsypujemy ser. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając aż do rozpuszczenia. Trwa to przez około 10 minut. Dodajemy jaja, mieszamy i krótko smażymy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chwilkę smażymy. Doprawiamy ser do smaku solą lub cukrem. Serek jest smaczny zarówno na gorąco jak i na ciepło. Jaja zagęszczają nam ser, na 500g sera, można użyć jedynie jednego jaja, w zależności od gustu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ser biały smażony wg mojej teściowej  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sery
Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno Wielkanocny łosoś
Serowy kotlet schabowy Pasta z ogórkiem kiszonym Wielkanocne zajączki
Wiosenna pascha Rolada sernikowo-krówkowa Wiosenna pasta twarogowa
Ziemniaczane kotleciki z łososiem i twarożkiem Makaron z pomarańczą „Księga”-tort komunijny

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane