Strona główna Ser biały smażony wg mojej teściowej

Ser biały smażony wg mojej teściowej

Sery « poprzedni | następny »
Sarenka - Przepis na: Ser biały smażony wg mojej teściowej offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ser biały smażony wg mojej teściowej
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ser żółty, który powstał z sera białego. Przepis zaczerpnięty od mojej teściowej. Taki serek uwielbia moja córka i my wszyscy.


trudność: średne
czas:

Ser biały smażony wg mojej teściowej - SKŁADNIKI:

  • ser biały tłusty - 500g,
  • jaja - 1-2,
  • olej lub margaryna do smażenia - 3 łyżki,
  • sól,
  • cukier,
  • natka pietruszki.

Ser biały smażony wg mojej teściowej - PRZYGOTOWANIE:

Ser biały rozgniatamy widelcem. Pozostawiamy go w miseczce przykrytej talerzem, w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Gdy ser zacznie nam cuchnąć, już jest gotowy do smażenia. Należy uważać, aby nie dostał wąsów czyli pleśni.Okres ten zależy od świeżości sera, jeżeli jest bardzo świeży, najlepiej przetrzymać go najpierw przez kilka dni w lodówce. Gdy ser jest już odpowiednio ''stary'' i czujemy intensywną woń, przystępujemy do smażenia. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (nie polecam masła, ponieważ prowadzi do zgorzknienia sera) i wsypujemy ser. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając aż do rozpuszczenia. Trwa to przez około 10 minut. Dodajemy jaja, mieszamy i krótko smażymy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chwilkę smażymy. Doprawiamy ser do smaku solą lub cukrem. Serek jest smaczny zarówno na gorąco jak i na ciepło. Jaja zagęszczają nam ser, na 500g sera, można użyć jedynie jednego jaja, w zależności od gustu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ser biały smażony wg mojej teściowej  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sery
Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą Serowe racuszki Przegrzebki zapiekane z serem Gruyere
Pekińska z pieczoną dynią i fetą Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Makaron z sosem śliwkowym i fetą
Babeczki - muffiny serowe z rodzynkami Trufle z awokado z orzeszkiem Kurczak z mozarellą i orzechami
Szpinak na cieplo z żółtym serem Panierowany ser do obiadu Twarogowa pasta z makrelą w pomidorach

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane