Ser - dlaczego jeść i dlaczego nie jeść?

Dowiecie się jakie odmiany sera powinniśmy jeść, a jakich nie (tak wiele). Również radzę jak powinniśmy przechowywać ser i innych rzeczy na temat serów.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Ser - dlaczego jeść i dlaczego nie jeść?
Na początek zalety sera. 

Ser jest dobry na kości, zęby i oczy, ponieważ:
- zawiera wapń, białko, witaminy A,B6 i B12, cynk oraz fosfor,
- jest odpowiedni dla wielu osób z nietolerancją laktozy,
- zawiera dużo sodu,
- wiele odmian zawiera dużo nasyconych tłuszczów

Ser pomaga budować zdrowe kości i zęby, zapobiega osteoporozie i zapobiega próchnicy zębów.

Wady serów.

Wiele odmian sera ma dużą zawartość tłuszczów nasyconych, przez co podwyższa się nam poziom cholesterolu we krwi, a niektóre mają dużą zawartość sodu.

Przed kupnem jakiegoś sera radzę wam czytać etykiety, ile zawiera tłuszczu, ile ma sodu itp., nie przekraczajcie dziennego limitu 5000 mg oczywiście dla dorosłych.

Jakie sery powinniśmy jeść?

Powinniśmy jeść sery, które są niskotłuszczowe i mało słone.

A oto porównanie serów.

Twarożek: Ma łagodny smak, 4 g tłuszczu w 100 g i 0,7 g sodu w 100 g.

Mozzarella: Ma łagodny smak, 26 g tłuszczu w 100 g i 1 g sodu w 100 g. Brie: Ma smak łagodny do ostrego, 29 g tłuszczu w 100 g i 1,4 g sodu w 100 g.

Cheddar: Ma smak łagodny do ostrego, 35 g tłuszczu w 100 g i 1,8 g sodu w 100 g.

Edam: Ma łagodny smak, 26 g tłuszczu w 100 g i 1,5 g sodu w 100 g.

Parmezan: Ma ostry smak, 30 g tłuszczu w 100 g i 1,9 g sodu w 100 g.

Stilton: Ma łagodniejszy smak niż inne niebieskie sery, 35 g tłuszczu w 100 g i 2 g sodu w 100 g.

Feta: Ma smak łagodny i słony, 20 g tłuszczu w 100 g i 3,6 g sodu w 100 g.

Po spojrzeniu na tłuszcz w tych serach pomyślałam ,,Jak dużo!``. Najmniej tłuszczu ma Twarożek, a najwięcej Cheddar i Stilton.

Ile powinniśmy jeść sera? W zdrowej diecie powinno się jeść trzy porcje nabiału, czyli sera, mleka lub jogurtu dziennie.

Porcja sera dla osoby dorosłej to 2,5 centymetrowa kostka sera twardego lub 42,5 g sera miękkiego. A my przeważnie jemy więcej niż nam się zaleca albo w ogóle go nie jemy lub po prostu za mało.

To chyba wystarczy osobie, która uwielbia jeść ser. Pamiętajcie nie myślcie ,,A zjem jeszcze kawałeczek``, albo plasterek ,,Jest taki dobry, przecież nic się nie stanie``. Nie, od każdego spożycia sera podwyższa się nam cholesterol i to nie jest nic. Nie jedzcie więcej niż 2,5 cm kostki sera twardego czy 42,5 g sera miękkiego.