Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Kuchnia grecka po naszemu

Ser feta w oliwie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspomnienia z greckich wakacji.

Ser feta w oliwie

Składniki:

Ser feta w oliwie

 

  • 1 opakowanie serka typu Feta;
  • Kilka oliwek czarnych bez pestek;
  • Kilka oliwek zielonych bez pestek;
  • 1 /2 papryki konserwowej lub świeżej (mogą być różne kolory);
  • Kilka ząbków czosnku konserwowego lub świeżego;
  • 350 ml oliwy
  • ziela angielskiego, liść laurowy i te ulubione np. majeranek, oregano, bazylia, cząber i inne (do wyboru

 

Sposób przygotowania:

Ser feta w oliwie
Serek kroimy w niezbyt dużą kostkę , podobnie paprykę, czosnek i oliwki pokroić na 2 -3 części Zioła i przyprawy zaparzamy w niewielkiej ilości wody, po wystudzeniu mieszamy z oliwą i zalewamy pozostałe składniki. Odstawiamy na 24 godz. do przemacerowania. Po odsączeniu z oliwy wykorzystujemy jako składnik sałatki greckiej lub podajemy jako przekąskę. Oliwę, która nasiąknie aromatem przypraw, można wykorzystać do różnych sałatek