Ser kozi na ciepło oraz śledziowy tymbalik

Andrzej Janeczek Szef kuchni Hotelu "1231" z Torunia poleca przepisy na ser kozi podany na ciepło oraz śledziowy tymbalik.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ser kozi na ciepło oraz śledziowy tymbalik

KOZI SER PODANY NA CIEPLO W KRUCHYM CIESCIE,
Z BUKIETEM SEZONOWYCH WARZYW, SALAT I ZIOL

1. Kozi ser pieczony w cieście
• Kozi ser np. „Buche de chevre”
• Ciasto „kanaki” (do kupienia w hipermarketach)
• Jajko
• Olej do smażenia

2. Bukiet sezonowych sałat i ziół
• Roszponka
• Rukola
• Świeże zioła: natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, majeranek
• Pieczone na grillu warzywa (np.: cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki, pomidorki)
• Ocet Balsamino
• Świeżo mielony biały pieprz

3. Sos
• Oliwa z oliwek „Extra Vergin”
• Świeża papryka
• Suszone pomidory, w oliwie
• Prażone, orzeszki sosny pinii
• Siekane listki natki pietruszki i bazylii
• Odrobina czosnku

SPOSÓB WYKONANIA

1. Pokruszony kozi ser zawinąć w ciasto „kanaki” w kształcie rożków i usmażyć naoleju, na zloty kolor.
2. Z oliwy, obranej świeżej papryki drobno pokrojonej, suszonych pomidorów,orzeszków pinii i siekanych ziół przyrządzić sos, doprawić go odrobina czosnku.
3. Upiec na grillu świeże warzywa.
4. Ułożyć na talerzu kompozycje sałat i ziół, „ustawić” rożki z kozim serem i polać wokół sosem.

Sledziowy tymbalik nadziewany kwasna smietana z jablkami, podany z ziemniaczkami

• 400 g filety sledzi typu matijas
• 200 mll smietanna 30 %
• 2 szt sredniej wielkosci zielone jabluszko
• sok z polowki wycisnietej cytryny
• kilka galazek koperku
• kilka listkow strzepiastej salaty „Frise”
• swiezo mielony bialy pieprz I sol (do smaku)
• 40 mll oliwy z oliwek
• 500 g ziemniaki
• rozowy pieprz (ziarnisty)

Sposob przygotowania
Filety sledzi namoczyc w zimnej wodzie na okolo 1 godzine, kilkakrotnie zmieniajac wode w miedzyczasie. Osuszyc je na bibule lub sciereczce.
Smietane doprawic do smaku sokiem z polowki swiezo wycisnietej cytryny, mielonym bialym pieprzem, odrobina soli, dodac pokrojone w kostke zielone jabluszko.
Ziemniaki obrac, wydrazyc z nich kulki I wlozyc je do wrzacej, lekko posolonej wody. Ugotowac na miekko, odcedzic I wystudzic
Galazki strzepiastej salaty I koperku dokladnie umyc I osuszyć

Andrzej Janeczek
Szef kuchni Hotel "1231"
87-100 Toruń ul. Przedzamcze 6
tel. 608 045 101 Fax 56 6190911
www.hotelesolaris.pl