Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ser z mleka krowiego a'la bundz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten ser robiła dla mnie kiedyś teściowa, z prawdziwego mleka prosto od krowy. Gdy nie uda mi się kupić takiego mleka ratuję się tłustym z butelki. Ser też wyjdzie smaczny :)

Ser z mleka krowiego a'la bundz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ser z mleka krowiego a'la bundz

 

  • 2 litry mleka tłustego
  • podpuszczka
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Ser z mleka krowiego a'la bundz
100 ml mleka odlać, rozpuścić w nim podpuszczkę (ilość zależy od rodzaju, należy dokładnie przeczytać instrukcję i odmierzyć ilość przewidzianą na 2 litry mleka.

Ja mam w proszku i użyłam niewielkiej ilości, na czubku łyżeczki).

Resztę mleka podgrzać do temperatury 35 stopni (warto kupić termometr, przyda się także do parzenia wędlin).

Mleko zdjąć z ognia, dodać sól (można użyć także innych przypraw i/lub ziół) i podpuszczkę rozpuszczoną w mleku. Wymieszać dokładnie. Odstawić na 30 minut.

Powstały skrzep pokroić w kratkę długim nożem.

Durszlak wyłożyć podwójną warstwą gazy, ułożyć na miską. Wylać zawartość garnka. Odstawić na około 2-3 godziny aż od sera oddzieli się serwatka.

Następnie gazę zawiązać i wstawić na durszlaku do lodówki na całą noc. 
Ser z mleka krowiego a'la bundz
Resztę mleka podgrzać do temperatury 35 stopni
Ser z mleka krowiego a'la bundz
Powstały skrzep pokroić w kratkę długim nożem.
Ser z mleka krowiego a'la bundz
Durszlak wyłożyć podwójną warstwą gazy, ułożyć na miską. Wylać zawartość garnka. Odstawić na około 2-3 godziny
Ser z mleka krowiego a'la bundz
Następnie gazę zawiązać i wstawić na durszlaku do lodówki na całą noc.

Tagi:

ser