jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Niezapomniane walentynki

Serca na walentynki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Walentynkowy deser powinien urzekać i czarować. Te ciasteczka to mała inspiracja na słodką walentynkową przekąskę!

Serca  na walentynki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serca na walentynki

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki,
  • 1/2 margaryny mlecznej,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 3 żółtek,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy
  • Lukier:
  • 1 białko,
  • Ok. 1 szklanka cukru pudru,
  • Szczypta soli,
  • Barwniki spożywcze w proszku

 

 

Sposób przygotowania:

Serca na walentynki
CIASTO: Mąkę przesiewany na stolnicę. Dokładamy do niej sypkie składniki (cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia) i razem mieszamy. Następnie dokładamy żółtka i tłuszcz. Zarabiamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy z niego ciasteczka w kształcie serca. Ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 180°.Upieczone studzimy, a następnie dekorujemy lukrem nadając im dowolne wzory i kolory.WYKOŃCZENIE: Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier. Ilość cukru zależy od wielkości białka.. Gotowy lukier dowolnie barwimy. Dekorujemy ciasteczka. Udekorowane rozkładamy , by lukier zastygł (stwardniał).
Serca  na walentynki
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. zagniatamy ciasto
Serca  na walentynki
Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka
Serca  na walentynki
Ciasteczka pieczemy do zrumienienia. gotowe studzimy
Serca  na walentynki
Przygotowujemy lukier i dekorujemy ciasteczka