p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Serca z bitą śmietaną i polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Serca z bitą śmietaną i polewą przygotowałam na wczorajszą akcję charytatywną blogerów

Serca z bitą śmietaną i polewą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serca z bitą śmietaną i polewą

 

  • kostka margaryny Kasia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA śmietanowa
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru lub garść drobnych bezików
  • czekolada w płatkach
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Serca z bitą śmietaną i polewą
W rondelku rozpuścić margarynę, dodać cukier, mleko i kakao. Gotować 5 minut. Następnie odlać ok 1/2 szklanki do polania powierzchni serc, a resztę masy przestudzić. Przestudzoną masę przełożyć do misy robota, wsypać mąkę, 4 jajka, dodać 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i zmiksować około 5 minut. Gotową masę przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej niewielka ilością mąki. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.  Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem lub rozkruszonymi bezami, dodać wcześniej rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Do ubitej śmietany dodać czekoladę w płatkach, przemieszać silikonową łopatką. Z ostudzonego ciasta wykrawać foremką w kształcie serca- serca, które następnie należy przekroić na pół, każdy kawałek posmarować kremem ze śmietany, przykryć drugim kawałkiem, docisnąć ostrożnie. Powierzchnię posmarować polewą kakaową i posypać srebrnymi kulkami.
Serca z bitą śmietaną i polewą
całość składników miksujemy w misie robota około 5 minut
Serca z bitą śmietaną i polewą
Z ostudzonego ciasta wykrawać foremką w kształcie serca- serca,
Serca z bitą śmietaną i polewą
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z rozkruszonymi bezami
Serca z bitą śmietaną i polewą
każdy kawałek posmarować kremem ze śmietany i złożyć

Tagi:

czekolada