domix

domix

Starszy Kucharz
[Przepisów: 5]

Serduszka-brownies

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Płynące w środku ciasteczka brownies, w sam raz na walentynki.

Serduszka-brownies Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Serduszka-brownies

 

  • Składniki:
  • 80 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego lub innego
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy z ekspresu
  • 50 g białej czekolady, pokruszonej

 

Sposób przygotowania:

Serduszka-brownies
Przygotowanie: Rozpuszczamy gorzką czekoladę w rondelku na małym ogniu, dodajemy masło i mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Wbijamy jajka do miski, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier, miksujemy na gładką masę. W oddzielnej misce mieszamy mąkę i kakao. Dodajemy masę z jajkami do suchych składników, miksujemy. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy 2 łyżki espresso i miksujemy wszystko na gładką masę. Dorzucamy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy. Formę do pieczenia w kształcie serduszek smarujemy masłem, wypełniamy czekoladową masą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy formę do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy serduszka i lekko posypujemy cukrem pudrem.
Serduszka-brownies
Etap 1
Serduszka-brownies
Etap 2