eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Serduszkowe ciasteczka 2

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ja zamiast sztucznego barwnika dodałam do cukru pudru sok z aronii. Lukier nie był ani za kwaśny ani za słodki. W sam raz.

Serduszkowe ciasteczka 2 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serduszkowe ciasteczka 2

 

  • 300 gram mąki,
  • 250 gram masła,
  • 75 gram cukru,
  • 1 szklanki cukru pudru,
  • 2 średnie cytryny,
  • 2-3 łyżki wody,
  • barwnik różowy spożywczy

Sposób przygotowania:

Serduszkowe ciasteczka 2
Miękkie masło kroimy i wrzucamy do miski. Wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche,dodać\jemy do niego zimną wodę. Gdy jest za rzadkie,dosypujemy nieco więcej mąki. Formujemy kulę. Dajemy do lodówki na 30 minut. Partiami wałkujemy dość cienkie ciasto i wykrawamy foremką serduszka. Dajemy je na blaszkę do pieczenia na 180 stopni piec ok 10 minut. Potem studzimy. Sok z cytryn łączymy z pudrem. Ucieramy na lukier. Dodajemy kilka kropli czerwonego barwnika. Tą mieszankę polej jedną trzecią serc. Przykleić do nich drugą warstwę ciastek. polukrować i przymocować pozostałe serca. Można posypać pudrem.
Serduszkowe ciasteczka 2
Wykrojone serduszka układam na blaszkę wysmarowana margaryną.