SUPERPRZEPIS

Serek kozi z czarnuszką i chili

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Serek kozi z czarnuszką  i chili Więcej zdjęć (5)

Ostatnio przygotowałam taki pyszny i prosty serek podpuszczkowy z mleka koziego, dodałam do niego ziarna czarnuszki i płatki chilli.

Składniki:

Serek kozi z czarnuszką i chili

 

  • 4 litry świeżego mleka od kozy
  • 4 krople podpuszczki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • Dodatkowo:
  • Chusta serowarska
  • Sitko do odcedzania
  • Termometr
  • Długi nóż
  • Małe sitko
  • 1 litr wody
  • 200 gram soli niejodowanej

Sposób przygotowania:

Serek kozi z czarnuszką i chili
Mleko wlewamy do garnka, podgrzewamy do temperatury 37 stopni, zdejmujemy z ognia, dodajemy sól oraz cztery krople podpuszczki, mieszamy przez minutę, kolejna minutę mieszamy tylko po wierzchu mleka.

Garnek przykrywamy pokrywka i odstawiamy na pół godziny, przez ten czas powinien się wytworzyć skrzep. Po upływie 30 minut ostrym długim nożem kroimy skrzep na 1 cm. kawałki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. do garnka z kawałkami skrzepu dodajemy czarnuszkę i płatki chili, mieszamy.

Małym sitkiem oddzielamy kawałki skrzepu od serwatki i umieszczamy na chuście wyłożonej na sicie. Ser pozostawiamy na 24 godziny żeby odciekł, możemy lekko dociążyć.

W 1 litrze wody rozpuszczamy 200 gram soli, przekładamy ser do zalewy i pozostawiamy przez 6 godzin, ser wyjmujemy, pozostawiamy na kilka godzin żeby odciekł, potem wstawiamy do lodówki.

Ser jest gotowy do spożycia, możemy go również pozostawić na kilka tygodni żeby dojrzał. Z podanego przepisu wyszedł mi serek o wadze 270 gram.

Serek kozi z czarnuszką  i chili
mleko podgrzewamy,dodajemy podpuszczkę i mieszamy
Serek kozi z czarnuszką  i chili
skrzep kroimy w kostkę grubości 1 cm. pozostawiamy na 30 minut
Serek kozi z czarnuszką  i chili
do sera dodajemy czarnuszkę oraz chili, mieszamy i odcedzamy
Serek kozi z czarnuszką  i chili
gotowy ser przekładamy do wody z solą i moczymy przez 6 godzin.