Serek Mascarpone

  • 5

Miłośnikom włoskich przysmaków OSM Piątnica proponuje serek Mascarpone – idealny dodatek do deserów oraz dań obiadowych.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Serek Mascarpone
Tradycja sera mascarpone wywodzi się z Lombardii i sięga końca XVI wieku. Początkowo ser ten wytwarzany był domowym sposobem przez chłopów z okolic włoskiego Lodi i Abbiategrasso. Tym, co odróżnia mascarpone od innych serów, jest przede wszystkim sposób jego produkcji. Mascarpone wyrabiany jest nie z mleka, ale ze śmietany, czemu zawdzięcza swoją kremową konsystencję.

Idealną propozycją dla wielbicieli lombardzkiego przysmaku jest Mascarpone ser śmietankowo -kremowy Piątnicy, która jako jedyna firma w Polsce produkuje ser mascarpone. Produkt ma postać lekkiego, delikatnego kremu – wyglądem przypomina masło lub gęstą śmietanę. Cechuje go aksamitna konsystencja oraz delikatny, naturalnie mleczny, słodki smak.

Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy doskonale nadaje się do przygotowywania ciast oraz deserów, m.in. do przyrządzenia słynnego włoskiego tiramisu z kawą i amaretto. Produkt idealnie sprawdza się także podczas przygotowywania dań obiadowych, takich jak penne, czy naleśniki. Ze względu na swoją konsystencję, z powodzeniem zastępuje śmietanę w sosach do mięs, ryb i makaronu. Ponieważ Mascarpone ser śmietankowo -kremowy doskonale się rozprowadza, wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, np. z odrobiną konfitur lub miodu.

Mascarpone ser śmietankowo-kremowy Piątnicy dostępny jest w wygodnym opakowaniu o gramaturze 250 oraz 500 g. Wewnątrz kubka, na spodniej stronie wieczka, zamieszczone zostały przepisy kulinarne z wykorzystaniem włoskiego specjału. 

Średnia wartość odżywcza 100 g sera Mascarpone Piątnicy to 394 (kcal).