Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Serek z jogurtów greckich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo prosty serek, który praktycznie robi się sam. Można go doprawić według własnego smaku lub pozostawić w wersji naturalnej. Z 700g jogurtu po 2 dniach wyszło 350g serka.

Serek z jogurtów greckich

Składniki:

Serek z jogurtów greckich

 

  • 700 g jogurtu greckiego (2 opakowania po 350 g)
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczka czarnuszki (całej i mielonej - w sumie)
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżki prażonej cebulki

Sposób przygotowania:

Serek z jogurtów greckich

Przygotowanie:

Sito ustawić na misce w taki sposób, aby nie stykało się z dnem i wyłożyć ściereczką, pieluszką z tetry lub złożoną na dwie części gazą.

Serek:

Serek z jogurtów greckich
Doprawienie serka to rzecz indywidualna.

Jogurt przelać na gazę/pieluszkę/ ściereczkę i wymieszać z przyprawami. Gazę/pieluszkę. Ściereczkę zwinąć. Całość wstawić do lodówki.

Konsystencja serka:

Serek z jogurtów greckich
Zdjęcie przedstawia serek po 24 godzinach.

P 10-12 h - otrzymamy serek o konsystencji serka homogenizowanego. Po 24-48 h - konsystencja mielonego twarogu. Po 3-5 dniach - gęsty ser, delikatnie kwaśny i ostry w smaku. Idealny do zrobienia kulek, które po uformowaniu obtacza się w przyprawach i zalewa olejem. Jego trwałość to około 3 tygodnie.