SUPERPRZEPIS

Serniczek ajerkoniakowy

  • 3
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Serniczek ajerkoniakowy Więcej zdjęć (3)

Delikatny serniczek dla dorosłych, w sam raz do popołudniowej kawy. Jego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut.

Składniki:

Serniczek ajerkoniakowy

 

  • opakowanie okrągłych biszkoptów

 

  • Masa serowa:
  • kg serka waniliowego z wiadereczka
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 2/3 szkl mleka
  • 1/2 szkl ajerkoniaku
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka cukru

 

  • 1/3 tabl. mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Serniczek ajerkoniakowy
Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i zostawić na chwilę aby spęczniała. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Kawę zalać szklanką gorącej wody, posłodzić i ostudzić. Do misy miksera przełożyć serek waniliowy, ajerkoniak, cukier puder i zmiksować na gładką masę. Cały czas ucierając dolewać żelatynę. Tortownicę (21 cm) wyłożyć folią. Biszkopty namaczać w zimnej kawie i układać na dnie tortownicy. Zalać 1/2 masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę sera. Wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami czekolady mlecznej. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia. 
Serniczek ajerkoniakowy
wszystkie składniki na sernik zmiksować na gładką masę
Serniczek ajerkoniakowy
Na dnie tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów, wylać masę