Madziarzeszow

Madziarzeszow

Szef Kuchni
[Przepisów: 82]

serniczek kokosowy z galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

robi nie tylko wrażenie.............

serniczek kokosowy z galaretką

Składniki:

serniczek kokosowy z galaretką

 

  • 125 g masła
  • 225 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 1/2 op proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki wiórków kokoswych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 op galaretki szafirowej
  • 500 g chudego twarogu
  • 250 g śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki białego rumu
  • 25 kulek rafaello

 

Sposób przygotowania:

serniczek kokosowy z galaretką
Przygotowanie:

Ciasto:

masło utrzeć ze 125 g cukru.Kolejno dodawać jajka .Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodawać do masy na przemian z mlekiem.Wszystkie składniki starannie wymieszać.Ciasto przełozyć do posmarowanej tłuszczem i posypanejmąką tortownicy o średnicy 26 cm. Piec 30-35 minut w temp.175 stopni.

3 łyżki wiórków kokosowych uprazyć na suchej patelni. Twaróg utrzeć ze śmietaną, sokiem cytrynowym, białym rumem, wiórkami kokosowymi oraz pozostałym cukrem.

Żelatynę rozpuscić. Połaczyć najpierw z 3 łyzkami masy serowej, a nastepnie wymieszać z reszta masy. Na ciasto nałozyc obręcz tortownicy, wyłożyc masę, wyrównując wierzch łyżką. Chłodzić co najmniej 2 godziny,aż cała masa twarogowa stężeje.

Galaretke szafirową( wieloowocowa)rozpuścić w 300 ml wody i ostudzić.Gdy zacznie tężeć, wylać galaretkę na serniczek, odstawić do całkowitego stężenia.

Podawać z raffaello po półtorej kólki lub popruszyć wiórkami kokosowymi. Smacznego

Tagi:

jajko jajka