100Kulka

100Kulka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Serniczek łabedzi puch

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis powstał z mojej wyobraźni z dwóch różnych typów ciast polecam jest bardzo delikatny ! Ciasto dopełnia smak migdałów i żurawiny.

Serniczek łabedzi puch

Składniki:

Serniczek łabedzi puch

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 łyżka olej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki budyniu sypkiego
  • 1 1/2 proszku do pieczenia
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 250 g
  • Masa serowa:
  • 1kg białego zmielonego sera
  • kostka masła
  • cukier drobny 3/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Serniczek łabedzi puch
Białka ubijam z cukrem na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku dobrze ucierając a nastepnie mąkę, i proszek do pieczenia. Następnie dolewamy olej, wodę. Pieczemy w temp.200 stopni C przez 1/2 godziny .Po wystygnięciu przekrawamy biszkopt na dwie części. Na pierwszy blat wykładamy dżem z czarnej porzeczki cały słoiczek( 250 ml lub nawet więcej). Masło z cukrem ucieramy, dodajemy do sera i miksujemy. Gotową masę przekładamy na biszkopt, wysmarowany dżemem. Przykrywamy drugą częścią a na górę wykładamy resztę masy serowej. Posypujemy płatkami migdałów i żurawiną lub dodatkami które uwielbiamy.