pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Serniczek na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny serniczek na delikatnie kruchym cieście.

Serniczek na kruchym cieście Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serniczek na kruchym cieście

 

  • CIASTO KRUCHE:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA TWAROGOWA:
  • 1 kg twarogu
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Sposób przygotowania:

Serniczek na kruchym cieście
CIASTO KRUCHE: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, żółtko i śmietanę.Wszystko zagniatamy i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 27 x 35 cm. MASA TWAROGOWA: Jajka całe i żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy cukry waniliowe, twaróg przekręcony prze maszynkę, mleko, budynie i olej. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Następnie masę twarogową wylewamy na ciasto kruche. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i pieczemy ok. 90 minut. Sernik udekorowałam polewą czekoladową i kolorową posypką.
Serniczek na kruchym cieście
Upieczony sernik na kruchym cieście w blaszce