ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Serniczek waniliowo-czereśniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Serniczek zainspirowany sernikowym wyrobem Nigelli Lawson

Serniczek waniliowo-czereśniowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serniczek waniliowo-czereśniowy

 

  • 2 paczki herbatników Digestive (paczka: 250g)
  • kostka miękkiego masła
  • 500 g zmielonego twarogu waniliowego
  • ok. 50 g cukru pudru
  • 400 ml gęstej tłustej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 słoik konfitury czereśniowej

Sposób przygotowania:

Serniczek waniliowo-czereśniowy
Herbatniki bardzo drobno kruszymy , a następnie dodajemy masło i łączymy dokładnie składniki (Można do tych czynności wykorzystać malakser, ja jednak radzę sobie ręcznie :) )
Przygotowane ciasto rozkładamy w tortownicy o średnicy 30 cm na całej powierzchni, dociskając je do dna. Następnie ucieramy twaróg z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Śmietanę lekko ubijamy i dodajemy do twarogu. Całość dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę nakładamy do tortownicy na wcześniej rozłożone ciasto, powierzchnię masy wygładzamy łopatką tak aby grubość ciasta była jednakowa na całej powierzchni. Wstawiamy sernik do lodówki na min. 3 godziny ( najlepiej jednak zostawić je na całą noc). Przed podaniem ciasta smarujemy cały wierzch konfiturą czereśniową.
Smacznego :)
Serniczek waniliowo-czereśniowy
Spód ciasta z rozkruszonych herbatników i masła ...
Serniczek waniliowo-czereśniowy
Połączana śmietana z twarogiem waniliowym, które stanowią bazę sernika
Serniczek waniliowo-czereśniowy
Masę rozkładamy na całej powierzchni w miarę równomiernie