rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Serniczek z delikatnym posmakiem owoców borówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pomysł na wykorzystanie owoców borówki zamkniętych w słoiku. Zakupiłam jakiś czas temu- w końcu doczekał się otwarcia :)

Serniczek z delikatnym posmakiem owoców borówki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Serniczek z delikatnym posmakiem owoców borówki

 

  • Na tortownicę o śr. 16 cm

 

  • Spód:
  • 100g biszkoptów
  • 1/2 szklanki musli z suszonymi owocami
  • 20g margaryny

 

  • Sernik:
  • 200g sera białego (użyłam z wiaderka)
  • 150g serka mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 20g margaryny
  • 2 łyżki owoców borówki (słoiczek 300g zakupiony w Biedronce:)
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
  • garść kokosu

Sposób przygotowania:

Serniczek z delikatnym posmakiem owoców borówki
Margarynę topimy (całe 40g). Biszkopty kruszymy, dodajemy musli oraz połowę stopionego tłuszczu. Mieszamy i wysypujemy na spód tortownicy mocno przygniatając i wyrównując. Odstawiamy do lodówki. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Stopniowo dodajemy ser, serek mascarpone, budyń oraz pozostały tłuszcz. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej. Całość dzielimy na dwie części. Jedną wylewamy od razu na przygotowany wcześniej spód. Do drugiej części dodajemy zblendowane z cukrem pudrem borówki. Mieszamy i wylewamy na wcześniejszą warstwę. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 70 minut w temp. 160st C. Lekko przestudzony polewamy rozpuszczoną z mlekiem (w kąpieli wodnej) czekoladą i posypujemy kokosem.
Serniczek z delikatnym posmakiem owoców borówki
Z biszkoptów i muslii owocowego tworzymy spód sernika
Serniczek z delikatnym posmakiem owoców borówki
Masę serową dzielimy na dwie części, jedna pozostaje zwykła
Serniczek z delikatnym posmakiem owoców borówki
do drugiej zaś dodajemy owoce borówki zmiksowane z cukrem pudrem