Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Serniczek z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto na kruchym czekoladowym cieście z warstwą pysznej masy serowej i z warstwą masy makowej. Warte wypróbowania .

Serniczek z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczek z makiem

 

  • Kruche ciasto:
  • 2 szkl maki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • 2 żółtka

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Serniczek z makiem
Ciasto kruche: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta włożyć do zamrażarki resztę do lodówki. Masa makowa: Mak opłucz , wsyp do mleka i ugotuj. Ugotowany ma odcedź i zmiel 2-3 razy. Miękką margarynę utrzyj z żółtkami i cukrem dodaj mak , rodzynki. Białka ubij i wymieszaj z masą makową , dodaj śmietanę. Masa serowa: Ser zmielić 2 razy. Miękką margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem dodaj ser. Pod koniec dodaj mąkę . Białka ubij i wymieszać z ciastem dodaj śmietanę. Ciasto z lodówki rozwałkuj i przełóż do blachy, rozsmaruj masę makową a na makowej masę serową. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce na ser. Piec około godziny w temp 160 stopni. 
Serniczek z makiem
Mak opłucz , wsyp do mleka i ugotuj. Ugotowany ma odcedź i zmiel 2-3 razy
Serniczek z makiem
Ciasto z lodówki rozwałkuj i przełóż do blachy, rozsmaruj masę makową
Serniczek z makiem
Na masę makową rozsmarować masę serową
Serniczek z makiem
Ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce na ser