aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Serniczek z truskawkami na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatny, aksamitnie puszysty serniczek z truskawkami. Niezastąpiony w upalne dni, gdyż jest on w wersji na zimno.

Serniczek z truskawkami na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serniczek z truskawkami na zimno

 

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 330 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • biszkopty
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 300 g truskawek

 

Sposób przygotowania:

Serniczek z truskawkami na zimno
Śmietanę kremówkę ubijamy na puszysty puch. W międzyczasie powoli dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją do rozpuszczenia się. Dodajemy do niej 2 łyżki ubitej śmietany i bardzo energicznie mieszamy ( tak hartujemy żelatynę). Żelatynę przekładamy do bitej śmietany i energicznie miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce serek homogenizowany i cały czas miksujemy. Dno tortownicy wykładamy biszkoptami. Na nie wykładamy masę serową. Umyte i osuszone truskawki kroimy w plasterki i układamy na serze. Sernik wkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, gdy zacznie tężeć, to zalewamy nią truskawki. Sernik ponownie wkładamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
Serniczek z truskawkami na zimno
Śmietanę ubijamy na puch wraz z cukrem pudrem.
Serniczek z truskawkami na zimno
Dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz serki homogenizowane i całość dokładnie miksujemy.
Serniczek z truskawkami na zimno
Masę serową wykładamy na biszkopty ułożone na dnie tortownicy. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki truskawki.
Serniczek z truskawkami na zimno
Sernik zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy go do lodówki.