Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 87]

Serniczki z sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te serniki w mini formie możesz jeść jak ciasteczka, a podane z owocowym sosem nabierają wyjątkowej elegancji i smaku. Musisz ich spróbować!

Serniczki z sosem truskawkowym

Składniki:

Serniczki z sosem truskawkowym

sernik

  • 50 dag twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 12 dag cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 150 ml kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

sos

  • szklanka truskawek
  • łyżka cukru
  • kieliszek słodkiego czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Serniczki z sosem truskawkowym
1. Do twarogu dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, kremówkę i mąkę. Wymieszać łyżką.

2. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.

3. Masą serową napełnić foremki ceramiczne lub papierowe. Piec ok. 30 min w 175°C. Przestudzić, wyjąć z foremek.

4. Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki, pokroić w cząstki. Posypać cukrem, odstawić na 15 minut. Wymieszać z winem, odstawić na 10 minut.

5. Serniczki podawać polane sosem winno-truskawkowym.