Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Serniczki z sosem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podobne do muffinek, ale z dodatkiem twarogu. Dzięki temu są przyjemnie wilgotne i pożywniejsze. Idealne na niedzielne popołudnie.

Serniczki z sosem wiśniowym

Składniki:

Serniczki z sosem wiśniowym

ciasto

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 3 jajka
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa

  • 50 dag zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 10 dag cukru
  • cukier wanilinowy

sos

Sposób przygotowania:

Serniczki z sosem wiśniowym
1. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić nad parą wodną.

2. Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno jajka. Zmiksować z czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Foremki na muffinki napełnić do połowy ciastem.

3. Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe. Serniczki piec ok. 30 minut w 175°C.

4. Wiśnie umyć, wydrylować, umieścić w rondelku. Dodać cukier, poddusić. Mąkę rozmieszać w 3 łyżkach zimnej wody i wiśniówce, wlać do sosu, mieszając zagotować.

5. Serniczki podawać z sosem wiśniowym.