SUPERPRZEPIS

Serniczki z truskawkami

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Serniczki z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Pyszne domowe mini serniczki, do których możemy wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Rodzinka bardzo je lubi:)

Składniki:

Serniczki z truskawkami

 

 

  • Masa serowa:
  • 200g półtłustego twarogu,
  • 450g śmietanki 30%,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 600g truskawek,
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej,
  • 100g cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • cukier waniliowy,
  • cukier puder do oprószenia.

Sposób przygotowania:

Serniczki z truskawkami
1. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puch. Stale ubijając, dodawać po jednym jajku. Dodać cukier waniliowy oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 32x42cm. piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry.



2. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Posmarować nią jedno ciasto. Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i ułożyć na cieście posmarowanym czekoladą. Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku, ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem oraz sokiem z cytryny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Resztę dodać do twarogu. Wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15minut do lodówki.



Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Całość oprószyć cienko cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty. Każdy kawałek udekorować porcją śmietany i posypać odrobiną startej czekolady.
Serniczki z truskawkami
Ciasto smarujemy czekoladą, obkładamy truskawkami