kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik na spodzie z herbatników z nutką cynamonu

Sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik

 

  • 1 kg półtłustego twarogu
  • 10 jaj
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1op. budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 80 g skórki pomarańczowej
  • 30 dag daktyli
  • 20 dag orzechów nerkowca
  • 15 herbatników petitków bez polewy

 

Sposób przygotowania:

Sernik
Masło z cukrami ucieramy ok 5 minut ( aż będzie puszyste ). Cały czas mieszając dodajemy po 1 żółtku. Gdy wszystkie żółtka dodamy, to dodajemy twaróg ( uprzednio zmielony 3 razy ). Nie dodajemy na raz tylko po trochu. Gdy dodamy cały twaróg, zaczynamy dodawać mąkę ( przesiewamy w trakcie dodawania do masy ), oraz dodajemy budyń, również go przesiewając. Gdy połączymy już dobrze masę serową z mąką i budyniem, cynamon, dodajemy pianę z 5 białek ubitą na sztywno. Mieszamy masę jeszcze ok 5 min i dopiero teraz dodajemy wszystkie bakalie, ale też stopniowo. Formę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką. Teraz bierzemy petitki i je kruszymy w dłoniach i rozsypujemy na spód blachy. Sypiemy tyle aby dobrze przykryły dno blachy. Teraz wylewamy na petitki masę serową i wstawiono do piekarnika. Pieczemy w temp. 180*C przez ok 1,5 godziny. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika - ciasto będzie dobre jak wierzch będzie brązowawy. Po upieczeniu studzimy ciasto również w zamkniętym piekarniku - nie opadnie wtedy ciasto.
Sernik
Etap 1 - masło utrzyj z cukrami na puch...
Sernik
Etap 2 - następnie dodawaj porcjami zmielony 3 razy ser
Sernik
Etap 3 - spód blaszki w której będziesz piec sernik - pokrusz herbatniki
Sernik
Etap 4 - upieczony i wystudzony w piekarniku wyjmij sernik