basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Sernik 5.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne ciasto wielkanocne

Sernik 5.

Składniki:

Sernik 5.

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczka margaryny
  • 3 żółtka
  • Masa serowa:
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 kg serka w wiaderku
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • sok z jednej cytryny
  • 2 szklanki mleka
  • Piana:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik 5.
Składniki na ciasto wyrobić na stolnicy, blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto na blachę, wyklejając brzegi. Cukier i jajka na masę zmiksować, dodać ser, budyń, olej, sok z cytryny, mleko i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wyklejoną ciastem blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 minut. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę i po 40 minutach pieczenia ciasta wystawić je z piekarnika i wylać ubitą pianę. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 45 minut w temperaturze 170 stopni C.