Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Sernik aksamitny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo puszysty i pyszny sernik

Sernik aksamitny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik aksamitny

 

  • 75 dag sera półtłustego
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 średnie ugotowane ziemniaki
  • budyń waniliowy
  • herbatniki

Sposób przygotowania:

Sernik aksamitny
Ser i ziemniaki razem w malakserze ubić na puszysta masę. Masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ubić na puszysta masę mikserem. Nie przestając ubijać dodawać po jednym żółtku na zmianę z masą serową. Następnie dodać sypki budyń i proszek do pieczenia. Wszystko razem połączyć. Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć ją z masa serową, mieszając już tylko łyżką drewnianą. Pokruszyć herbatniki i wyłożyć nimi spód tortownicy. Na to wylać masę serową. Piec około godziny w temp. 160 st C.
Sernik aksamitny
Sernik powinien byc aksaminty i żólty w kolorze
Sernik aksamitny
Sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Sernik aksamitny
Zimny sernik można dowolnie udekorować np cukrem pudrem