Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik alzacki z polewą czekoladową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 320
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik jest delikatny, puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Dzięki swojej sprężystości - doskonale się kroi.

Sernik alzacki z polewą czekoladową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik alzacki z polewą czekoladową

Tortownica o średnicy 21 cm, spód:

Masa serowa:

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki śmietanki

Sposób przygotowania:

Sernik alzacki z polewą czekoladową

Spód:

Sernik alzacki z polewą czekoladową
Najlepiej, aby ciasto było porządnie schłodzone.

Mąkę, cukier i masło/margarynę wymieszać , a następnie ostrożnie połączyć z mlekiem.

Wszystko razem zagnieść i schłodzić w lodówce przez około 10-15 minut.

Po tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić (spód oraz boki) zimnym ciastem.

Ciasto nakłuć widelcem.

Masa serowa:

Sernik alzacki z polewą czekoladową
Nie należy napowietrzać sernika i lepiej tu pominąć ubijanie białek. Dzięki temu sernik nie opadnie i będzie idealnie gładki.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera, jedynie do połączenia się całości.

Całość:

Sernik alzacki z polewą czekoladową
Forma może być o kilka cm większa lub mniejsza.

Masę serową przełożyć na ciasto i wyrównać.

Pieczeniei i dekoracja:

Sernik alzacki z polewą czekoladową
Sernik można ozdobić dowolnymi ozdobami.

Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 190 stopni.

Gotowe ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i udekorować polewą - rozpuszczoną czekoladą i wymieszaną ze śmietanką..


Tagi:

ciasto sernik