p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

sernik ananasowy na zimno na cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

turkusowy sernik ananasowy na zimno na kruchym cieście

sernik ananasowy na zimno na cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

sernik ananasowy na zimno na cieście

 

  • 1 kg ser lekki President,
  • 1 szt galaretka ananasowa,
  • 1 szt. galaretka turkusowa,
  • 3 łyżki cukier puder,
  • 1 łyżka żelatyna,
  • 850 g ananas w puszce
  • składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 margaryny Kasia,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

sernik ananasowy na zimno na cieście
Margarynę Kasia rozpuścić, w misce ubić cukier puder z 2 jajkami, dodać mąkę i proszek do pieczenia, oraz rozpuszczoną, ostudzoną margarynę Kasia, szybko wymieszać, wyłożyć dno tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 stopni, piec 20 minut, ostudzić, na ostatnie minuty włączyć termoobieg.
Galaretkę turkusową rozpuścić w 300 ml wrzącej wodzie, zostawić do stężenia.
Zlać sok ananasowy z ananasów i go zagotować, dodać do wrzącego soku galaretkę ananasową i 1 łyżkę żelatyny, rozpuścić, zostawić do stężenia.
Połowę ananasów drobno pokroić.
Do wysokiego naczynia włożyć 1 kg sera lekkiego President, dodać cukier puder, wymieszać mikserem, dodać pokrojone ananasy, wymieszać łyżką. Gdy galaretka ananasowa zacznie lekko tężeć dodać ją do masy serowej, dokładnie wymieszać, wyłożyć na ostudzone kruche ciasto.
Na masie wyłożyć ananasy- na środku krążek 1 ananasa, wokół pokrojone w trójkąty, zalać galaretką turkusową, wstawić na noc do lodówki.
sernik ananasowy na zimno na cieście
Etap 1
sernik ananasowy na zimno na cieście
Etap 2
sernik ananasowy na zimno na cieście
Etap 3
sernik ananasowy na zimno na cieście
Etap 4