czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Sernik bananowo-karmelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Banany to owoce, które do przygotowania ciasta możemy wykorzystywać przez cały rok, warto z nich korzystać :)

Sernik bananowo-karmelowy

Składniki:

Sernik bananowo-karmelowy

spód:

  • 100 g herbatników
  • 100 g wiórków
  • 100 g masła

masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 3-4 łyżki żelatyny
  • 3 banany
  • 1 puszka masy karmelowej
  • wiórki czekoladowe do posypania
  • 1 kieliszek likieru np. malinowego

Sposób przygotowania:

Sernik bananowo-karmelowy
Herbatniki zmiksować w blenderze, wymieszać z wiórkami i rozpuszczonym masłem. Wysypać na dno tortownicy o średnicy 26 cm, ugnieść i wstawić do lodówki.

Żelatynę wsypać do szklanki, zalać do połowy mlekiem lub wodą, a kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę kremówkę (2 łyżki zostawić) zmiksować na puch z 3 łyżkami cukru. Ser zmiksować z resztą cukru, wymieszać ze śmietaną, a następnie zmiksować z przestudzoną żelatyną.

Spód pod sernik skropić likierem, i rozsmarować na nim około 3 łyżki masy karmelowej. Na karmelu rozłożyć plasterki bananów, całość zalać masą serową. Łyżkę karmelu rozmieszać z 2 łyżkami śmietany i polać wierzch sernika, a następnie posypać wiórkami czekoladowymi.

Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej przez noc. Smacznego :)

Tagi:

ciasto sernik