monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym razem dodałam banany do masy serowej , takie mocno dojrzałe i dlatego nie trzeba było dawać dużo słodziwa. Serdecznie polecam przygotować go na święta.

Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu

ETAP 1:

Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu
żółtko utrzeć z cukrem a następnie z jogurtem

Banany zmiksować na gładko z dodatkiem soku z cytryny. Odłożyć na bok. Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie w maszynce. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko przełożyć do jednej miski. Białka umieścić w osobnej misce. Żółtko utrzeć z cukrem brzozowym na jasny, puszysty krem, dodać jogurt i całość połączyć. Do masy jogurtowo-żółtkowej dodać proszek budyniowy i całość zmiksować mikserem.

ETAP 2:

Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu
dodać mus owocowy i dobrze wszystko wymieszać

Następnie dodać mus bananowy i dokładnie połączyć.

ETAP 3:

Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu
stopniowo dodawać ser i całośc wymieszac

Ser dodawać po łyżce do masy i dokładnie wymieszać całość. Mieszać tylko do połączenia składników nie dłużej. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do sera i ostrożnie wymieszać.

ETAP 4:

Sernik bananowy na biszkoptach bez tłuszczu
dno tortowicy szczelnie wyłożyć biszkoptami

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. Do około tortownicę zabezpieczyć folią aluminiową. Ulożyć ściśle biszkopty, w razie konieczność docinając je. Wylać ser,wyrównać. Sernik piec w kąpieli wodnej w 180 st około 55-60 minut.Po tym czasie wyjąć piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na całą noc.

Polewa:

Mleko podzielić na pól. Do jednej połowy dodać żelatynę i zostawić do napęcznienia. Ksylitom połączyć z kakao w rondelku. Wlać mleko i zagotować. Gdy to nastąpi dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Gdy polewa przestanie być płynną a zacznie robić się „galaretowata” polać po serniku. Udekorować motylkami cukrowymi ( ale nie jest to konieczne).

Smacznego!