kamila1234

kamila1234

Kucharz
[Przepisów: 15]

Sernik beksa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nazwa jest od kropelek powstałych na wierzchu piany.

Sernik beksa

Składniki:

Sernik beksa

 

  • Ciasto:

 

  • 1 kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Masa serowa:

 

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

 

  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Sernik beksa
Przygotowanie:

Składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na spód blaszki 25/40 wcześniej posmarowanie margaryną i wysypanej mąką i ugnieść .
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 10 minut.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na moment do ostudzenia.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,dodać twaróg,budyń waniliowy (lub inny dowolny),olej ,mleko i sok z cytryny.Jest bardzo płynna masa.Wylać całość na ciasto uprzednio podpieczone i wstawić do piekarnika na na ok.45-55 minut.W tym czasie
ubić białka na sztywna piane z 1/2 szklanki cukru i na 15 minut przed planowanym wyjęciem ciasta z piekarnika wyłożyć pianą na sernik i wygładzić lub porobić wzorki.Wstawić do piekarnika na 15 minut .
Po upieczeniu wystawić do następnego dnia w chłodne miejsce aby porobiły się łezki.