ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Sernik bez sera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik zaskakuje serowym smakiem choć nie ma w nim sera.

Sernik bez sera

Składniki:

Sernik bez sera

 

  • Na kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 1 jajo
  • 2 żółtka jaja
  • szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • aromat do ciasta np. pomarańczowy
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub 2 łyżki oleju

 

  • Na masę śmietanowo – budyniową:
  • 4 białka jaj
  • szklanka cukru
  • 3 śmietany 18% w kubku
  • 2 budynie śmietankowe
  • puszka brzoskwiń

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik bez sera
Sporządzamy kruche ciasto: Wszystkie składniki podane wyżej siekamy nożem po czym dokładnie zagniatamy ciasto. Białka jaj ubijamy na pianę. Gdy piana już będzie prawie gotowa, dodajemy szklankę cukru. Ubijamy razem z cukrem aż piana będzie sztywna. Śmietany ubijamy razem z budyniami śmietankowymi. Ubite śmietany z budyniem łączymy z pianą z białek i mieszamy lekko. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy połowę przygotowanego wcześniej, kruchego ciasta. Na ciasto wykładamy masę śmietanowo – budyniową. Można na to położyć pokrojone w kawałki brzoskwinie z puszki. Na wierzch kruszymy kawałki pozostałej połowy ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 – 200 stopni przez około 1 godzinę.