SUPERPRZEPIS

Sernik brzoskwiniowy na zimno

  • 6
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Sernik brzoskwiniowy na zimno Więcej zdjęć (4)

Delikatny i lekki serniczek bez pieczenia z brzoskwiniami.

Składniki:

Sernik brzoskwiniowy na zimno

 

  • Spód
  • 250 g wafelek w czekoladzie (u mnie prince polo)
  • 30 g masła
  • Masa serowa
  • 600 g twarogu z wiaderka
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • Góra
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Sernik brzoskwiniowy na zimno
Wafelki i zmielić w blenderze. Dodać roztopione letnie masło. wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy lekko dociskając. Odłożyć do stężenia. Jedną galaretkę przygotować w 300 ml gorącej wody, dodać żelatynę i odłożyć do lekkiego stężenia. Twaróg przełożyć do naczynia i zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno dodać do masy serowej i połączyć najlepiej mieszając. Dodać tężejącą galaretkę i zmiksować na najwolniejszych obrotach mikserem. Połowę masy wylać na wafelkowy spód, przesypać pokrojonymi brzoskwiniami i wylać resztę masy serowej. Odłożyć do stężenia. Na górze ułożyć pokrojone brzoskwinie. Drugą galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na stężałą masę serową. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Część pokroić w kostkę a resztę w cieniutkie plasterki. Tortownica 25 cm.
Sernik brzoskwiniowy na zimno
zmiksowane wafle wymieszać z masłem i wyłożyć na dno
Sernik brzoskwiniowy na zimno
masę serową wylać na spód z wafelek i odłożyć do stężenia
Sernik brzoskwiniowy na zimno
na stężałej masie serowej ułożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką