edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Sernik cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Bardzo delikatny, kremowy sernik o smaku cappuccino. Wybornie smakuje w towarzystwie małej czarnej :)

Sernik cappuccino Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Sernik cappuccino

SPÓD:

MASA SEROWA:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego na sernik – powinien być bardzo gęsty
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Sernik cappuccino

SPÓD:

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia, przyciąć go obręczą. Brzegi wysmarować masłem. Tortownica powinna być szczelna, ponieważ masa serowa jest dość rzadka i może wypłynąć.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termoobiegiem) Ciasteczka drobno pokruszyć, wymieszać ze stopionym masłem. Kruszonkę przesypać do tortownicy, ugnieść równą warstwą na dnie, wstawić ją do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut do zrumienienia.

Odstawić do przestygnięcia.

MASA SEROWA:

Kawę i cynamon zalać 1/4 szklanki wrzątku, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Temperaturę piekarnika podnieść do 230 stopni (210 z termoobiegiem).

Do twarogu dodać cukier i mąkę, zmiksować na średnich obrotach miksera. Nadal powoli miksując dodać najpierw po jednym jajku, a następnie rozpuszczoną kawę i kremówkę. Masę wylać na podpieczony spód, tortownicę stawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 130 stopni (110 z termoobiegiem) i piec jeszcze około 70 minut.
Ciasto wystudzić, następnie dobrze schłodzić w lodówce.

WYKOŃCZENIE:

Brzegi schłodzonego sernika odciąć nożem od obręczy tortownicy. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną i ziarenkami kawy.

Sernik cappuccino
Kruszonką ciasteczkowo maślaną wykleić dno tortownicy.
Sernik cappuccino
Ser, cukier i mąkę zmiksować na gładką masę.
Sernik cappuccino
Do masy serowej dodać po jednym jajku, zmiksować.
Sernik cappuccino
Dodać wystudzoną kawę zaparzoną z cynamonem.
Sernik cappuccino
Na koniec wlać kremówkę.
Sernik cappuccino
Masę przelać do przygotowanej tortownicy.
Sernik cappuccino
Wystudzić w tortownicy, schłodzić.

Tagi:

sernik