monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Sernik cappucino z musem wiśniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj mam dla Was kolejny sernik z warzywami, a dokładniej ze szpinakiem,którego absolutnie nie czuć. Szpinak nadaje wilgoci i koloru. W rzeczywistości warstwa zielona jest wyraźniejsza niż na zdjęciu.

Sernik cappucino z musem wiśniowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik cappucino z musem wiśniowym

 

Sposób przygotowania:

Sernik cappucino z musem wiśniowym

Sernik:

Sernik cappucino z musem wiśniowym
masę serową wymieszać ze zmiksowanym szpinakiem

Szpinak rozmrozić na sicie,odcisnąć z wody. Zmiksować z sokiem z pomarańczy i jogurtem na gładko.

Do naczynia o płaskim dnie-przełożyć ser biały, mleko zagęszczone ,cukier brzozowy, jajka, oraz mąkę i całość dokładnie zmiksować blenderem na masę bez grudek. Następnie dodać szpinak i po raz kolejny zmiksować.

Masę serową przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( najlepiej zabezpieczyć ją folią aluminiową od zewnątrz ponieważ masa jest dosyć płynna). Piekarnik nagrzać do 180 st i po wstawieniu sernika do niego obniżyć temperaturę do 160 st i piec około 60 minut.

Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.

ETAP 2:

Sernik cappucino z musem wiśniowym
sernik rozkroić na pól i jeszcze wyciąć okrąg

Zimny sernik rozciąć na pół, W jednej porcji wykroić okrąg około 9 cm średnicy, odłożyć go na bok.

Mus:

Sernik cappucino z musem wiśniowym
do musu wiśniowego dodać stężoną żelatynę

Zamrożonie wiśnie dusić w rondlu do całkowitej ich miękkości. Dodać skórę z pomarańczy, całość zmiksować na gładko.
Żelatynę zalać 4-5 łyżkami wody. Gdy napęcznieje dodać do zmiksowanych wiśni. Dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła.
Galaretkę rozpuszczoną w 350 ml wody wymieszać z wiśniami i znów zmiksować. Zostawić do wstępnego stężenia.

Składanie sernika:

Sernik cappucino z musem wiśniowym
w wycięty okrąg wlać mus owocowy i wstawic do lodówki

Na talerzu ułożyć sernik z wyciętym krążkiem. Zapiąć obręcz tortownicy. Do wydrążonego miejsca wlać mus wiśniowy. Wstawić na kilka minut do lodówki.

ETAP 5:

Sernik cappucino z musem wiśniowym
ulożyc mały krążek i znów zalać musem i wstawic do lodówki

Wyjąć i na musie wiśniowym ułożyć mały krążek sernika. Wylać mus w takiej ilości, aby przykryć mały krążek sernika, ponownie wstawić na 5 minut do lodówki. Wyjąć, ułożyć ostatni kawałek sernika i wylać resztę musu wiśniowego. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!