Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Sernik "chatka"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Deser nie tylko świetnie smakuje, ale też cieszy oko. Na pewno ucieszy dzieci i dorosłych. Wbrew pozorom nie jest zbyt trudny do przygotowania.

Sernik "chatka" Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik "chatka"

Ciasto:

  • 18 sztuk herbatników (twardych i kruchych do wypieków)
  • 900 g twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki rodzynek

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • ok 60 g wiórek kokosowych
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Sernik "chatka"

Przygotowanie masy:

Sernik "chatka"
Dwukolorowe masy potrzebne do przygotowania sernika "chatka"

Do miski wrzucić twaróg, cukier puder, miękkie masło, cukier wanilinowy i rodzynki. Utrzeć na gładką masę, podzielić ją na dwie równe części. Do jednej z nich wsypać kakao i dokładnie wymieszać.

Układanie herbatników:

Sernik "chatka"
Herbatniki ciasno wyłożone na folii aluminiowej

Na rozłożonej folii aluminiowej ułożyć ciasno 3 rzędy herbatników, po 6 w każdym rzędzie, tak aby folia wystawała, żeby można było ją później złapać.

Wykładanie masy białej:

Sernik "chatka"
Herbatniki dokładnie wysmarowane białą masą z rodzynkami

Ciastka posmarować białą masą.

Wykładanie masy ciemnej:

Sernik "chatka"
Masa serowa z dodatkiem kakao wyłożona na jasną masę z herbatnikami

Wyłożyć równo pozostałe herbatniki i rozprowadzić na nich ciemną masę. Folię chwycić za dłuższe boki i ostrożnie podnosząc do góry ułożyć chatkę. Odłożyć ją do lodówki na noc do stężenia.

Przygotowanie polewy:

Sernik "chatka"
Polewa czekoladowa potrzebna do oblania wierzchu ciasta

Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do rondelka. Dodać mleko i masło, podgrzewać w na wolnym ogniu ciągle mieszając.

Kończenie deseru:

Sernik "chatka"
Gotowy deser z polewą posypany wiórkami kokosowymi

Polewą wysmarować domek (najlepiej pędzelkiem do ciasta). Wysypać wiórki i lekko docisnąć. Deser włożyć jeszcze na godzinę do lodówki, aby polewa stężała. Smacznego!