Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Sernik cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sernik na zimno, to doskonały deser

Sernik cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik cytrynowy

 

  • ser biały -3 kost
  • śmietana 18%- 250 g
  • cukier - 0,5 szkl
  • galaretki cytrynowe - 4 opak
  • cukier waniliowy -1 opak
  • herbatniki -100 g

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowy
Ser zemleć w maszynce 3 razy. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dwie galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody, odstawić do wystygnięcia. Do sera dodać śmietanę, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce zimnej galaretki, dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm, wyłożyć herbatnikami. Herbatniki polać wystudzoną galaretką, następnie wyłożyć masę serową, odstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie sernik udekorować plasterkiem cytryny, zalać galaretką cytrynową, włożyć do lodówki na 3 godz.
Sernik cytrynowy
Spód tortownicy wyłożony herbatnikami i polany galaretką
Sernik cytrynowy
Ser zmielony został połączony ze śmietaną
Sernik cytrynowy
Śmietana została wymieszana z galaretką cytrynową i wylana na herbatniki
Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy z galaretkami gotowy do spożycia