SUPERPRZEPIS

Sernik cytrynowy

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Sernik cytrynowy

Pyszny serniczek z nutka cytrynową . . .

Składniki:

Sernik cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowy

Ser twarogowy zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa(można także użyć gotowego sera do serników). Jajka wybiłam do miski i ubiłam z cukrem na pulchną masę. Miksując dodawałam powoli ser. Na koniec ubijania dodałam mleko i mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną. następnie dodałam kilka kropli aromatu cytrynowego i dokładnie wymieszałam (zamiast aromatu można dodać sok i skórkę otartą z cytryn). Następnie w małym garnuszku rozpuściłam margarynę i wymieszałam ją z pokruszonymi herbatnikami. Można dodać trochę cukru waniliowego do smaku. Herbatniki wyłożyłam na spód wysmarowanej tłuszczem i posypanej tarta bułką tortownicy. Na herbatniki wylałam przygotowaną masę serową. Ciasto piekłam około 60 minut.i wylać masę. Piec ok 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i przestudzić. Upieczone i wystudzone ciasto polałam polewą czekoladową i posypałam wiórkami kokosowymi.