Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik czarno-biały 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik kakaowy z masą z serków homogenizowanych waniliowych.

Sernik czarno-biały 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik czarno-biały 4

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Masa:
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (po 250 g każdy)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki palmy
  • białka z 5 jaj

Sposób przygotowania:

Sernik czarno-biały 4
Ciasto; Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałek. Włożyć je do woreczków foliowych (każdy osobno) i odłożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Jedną część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć w dużej natłuszczonej blaszce. Masa: Palmę roztopić i przestudzić. Serki homogenizowane przełożyć do miski. Dodać do nich pozostałe składniki masy (oprócz białek), łącznie z roztopioną palmą. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do serowej masy i delikatnie wymieszać. Masę serową rozłożyć na startym cieście. Drugą część ciasta również zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na masie serowej. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Gotowy sernik można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Sernik czarno-biały 4
Gładkie ciasto zagniecione z palmy mąki cukru żółtek kakao i proszku do pieczenia.
Sernik czarno-biały 4
Jedna część zamrożonego ciasta starta na tarce i rozłożona w blaszce.
Sernik czarno-biały 4
Serki homogenizowane wymieszane z budyniem żółtkami cukrem i roztopioną palmą.
Sernik czarno-biały 4
Masa serowa wymieszana z pianą z białek i wyłożona na ciasto.