jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik czekoladowo- mietowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wykwintne ciasto z cukiereczkami mietowymi

Sernik czekoladowo- mietowy

Składniki:

Sernik czekoladowo- mietowy

 

  • CIASTO:
  • 3 szklanki wafli czekoladowych drobno pokruszonych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • NADZIENIE:
  • 1 1/4 szklanki cukierków czekoladowo- miętowych
  • 1 1/4 kg sera śmietankowego, o temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mocnej kawy
  • 1 szklanka śmietany do ubijania
  • 4 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowo- mietowy
CIASTO:
Z mieszać razem wafle, kakao i masło. Masą wyłożyć boki i dno tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Ugnieść i odstawić.
NADZIENIE:
Roztopić cukierki czekoladowe, odstawić. Dokładnie utrzeć ser z cukrem. Ciągle ucierając dodać kawę i śmietanę. Dodawać po 1 jajku, ucierając po każdym. Dodać kwaśną śmietanę i roztopioną czerkoladę, wymieszać. Wylać nadzienie do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stop. C. piekarniku 75 minut, po czym wyłączyć, uchylić drzwiczki do odparowania. Po około 30 minutach przełożyć na kratkę do ostygniecia. Chłodzić przez noc.