2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sernik czekoladowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Czekolada jest idealna na każdą porę roku,doskonale wzbogaca smak tego sernika Polecam na zimowy deser do filiżanki małej czarnej.

Sernik czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik czekoladowy

 

  • Tortownica o śr 28 cm

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag masła
  • 1 czubata łyżeczka śmietany 18%
  • szczypta soli

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg kremowego twarogu
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • 1 budyń czekoladowy o smaku trufli
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki rumu

 

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło posiekać na kawałki wrzucić do mąki dodać łyżeczkę śmietany, żółtka, cukier, szczyptę soli i siekaczem do ciasta kruchego lub ręką połączyć składniki.Na koniec zagnieść ciasto i wylepić dno wyłożonej pergaminem tortownicy. Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę dodać kremowy twarożek, zmiksować .Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać do masy serowej wlać śmietankę dodać miękkie masło oraz wsypać budyń, wlać rum i krótko zmiksować aby nie napowietrzać zbytnio masy.Wylać na kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika -na półce niżej ustawić małą blaszkę z wodą -dzięki takiemu pieczeniu sernik będzie wilgotny, piec 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową i posypać orzechami. Życzę smacznego!
Sernik czekoladowy
na tym zdjęciu widzimy składniki robocze do przygotowania ciasta
Sernik czekoladowy
wylepiamy ciastem spód wyłożonej papierem tortownicy
Sernik czekoladowy
do masy serowej rozpuszczamy czekoladę w kapieli
Sernik czekoladowy
tak wygląda sernik przed pieczeniem życzę smacznego