Sernik czekoladowy z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mocno czekoladowy sernik urozmaicony suszonymi morelami

Sernik czekoladowy z morelami

Składniki:

Sernik czekoladowy z morelami

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 50 g cukru (1/5 szklanki)
  • 1 łyżka kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

 

 

  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy z morelami
Składniki ciasta zmiksować, aż utworzą kruszonkę. Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i docisnąć. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Morele pokroić w kostkę. Kakao, cukier i mąkę wymieszać razem. Twaróg miksować przez 2 minuty na wolnych obrotach. Dodawać porcjami na zmianę wymieszane składniki suche, śmietanę i jajka. Masę wymieszać z wystudzoną czekoladą i morelami. Tortownicę zabezpieczyć dokładnie na zewnątrz folią aluminiową, wstawić do większego naczynia żaroodpornego. Wlać masę serową. Do naczynia żaroodpornego wlać wrzącą wodę do ok. 2/3 wysokości ciasta. Piec przez 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Studzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę i mleko na polewę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Polać wystudzone ciasto i dowolnie udekorować.