anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Sernik drożdżowy z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo delikatne ciasto. Często go robię a moja rodzina wycina go nawet na śniadanie z mlekiem.

Sernik drożdżowy z makiem

Składniki:

Sernik drożdżowy z makiem

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik drożdżowy z makiem
Drożdże wymieszać w ciepłym mleku. Dodać sól i cukier oraz trochę mąki. Wymieszać i pozostawić na pół godziny. Następnie do zaczynu dodać resztę składników i zarobić ciasto. Wyłożyć na blachę. Ser zmielić masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodać skórkę otarta z cytryny oraz budyń wymieszać z ubitymi białkami. Wylać na ciasto.mak sparzyć i zmielić. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem dodać aromat oraz pianę ubitą z białek i mak. Wymieszać. W masie serowej zrobić punkciki przy pomocy worka cukierniczego. Składnikiem kruszonkę zagnieść i posypać ciasto. Upiec na złoty kolor.