zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernik dwukolorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tym razem postawiłam na sernik z ciastem. Wyszedł smaczny a najlepiej smakuje jak trochę postoi w pokojowej temperaturze nie taki prost z lodówki.

Sernik dwukolorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik dwukolorowy

 

  • CIASTO :
  • 250 g margaryny Kasia
  • 3 szk mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao

 

  • MASA SEROWA :
  • 1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
  • 3 białka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny ( błyskawicznej )
  • 4 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 budyń waniliowy ( 40 g )

 

Sposób przygotowania:

Sernik dwukolorowy
CIASTO : Składniki na ciasto połączyć je najlepiej używając robota z funkcją pulsacyjną i nożami do siekania. Wyjąć lekko wyrobione ciasto i szybko je zagnieść a potem włożyć do woreczka. Następnie schować do zamrażarki aby się dobrze schłodziło. 

MASA SEROWA : Jajka oddzielić od żółtek i utrzeć te żółtka z obydwoma cukrami. Następnie dodać kaszę oraz budyń i jeszcze chwilę mieszać. Dodawać porcjami serek i mieszać aż się wszystko połączy. Białka ubić na sztywno. Do masy serowej dodać odrobinę piany, delikatnie wymieszać. Potem dodać resztę piany i za pomocą szpatułki lub łyżki wymieszać masę serową z białkami. Kilka łyżek masy odjąć i dodać kakao i wymieszać. 

WYKONANIE : Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i podzielić na dwie części ( nie muszą być idealnie równe ). Jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dociskając do dna blaszki o wymiarach 23 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i całe dno pokrywając ciastem, uklepać. Na wylepione ciasto wyłożyć część masy serowej, rozprowadzić po cieście i wyłożyć połowę masy ciemnej z kakao robiąc kleksy ( nie musi być idealne ). Następnie wyłożyć resztę masy jasnej i znowu wyłożyć kleksy. Na sam koniec na masę serową zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę do 70 minut w zależności od piekarnika. ( Na dno piekarnika należy ustawić naczynie z wodą ). Upieczony sernik należy zostawić w piekarniku do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie dodatkowo wstawić do lodówki aby się ściął.
Sernik dwukolorowy
przygotowac ciasto i połową wylepić blaszkę
Sernik dwukolorowy
wyłożyć część jasnej masy serowej na ciasto
Sernik dwukolorowy
potem wyłożyć kleksy na jasnym cieście z ciemnej masy
Sernik dwukolorowy
na masę serową zetrzeć drugą część ciemnego ciasta