slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sernik dyniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny i pięknie pomarańczowy sernik dyniowy. Jeśli wykorzystamy mrożoną dynię to możemy taki sernik robić przez cały rok.

Sernik dyniowy

Składniki:

Sernik dyniowy

 

  • 1,5 szkl purre z dyni
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 op.budyniu w proszku
  • blaszka 23x23

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy
Białka oddzielamy od żółtek.Twaróg mieszamy z purre dyniowym, żółtkami i cukrem.

Po rozpuszczeniu cukru dodajemy budynie w proszku i mieszamy.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy sernikowej.

Delikatnie mieszamy łyżką .Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.

Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy przez ok. 1 godz i 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Studzimy w uchylonym piekarniku. Kroimy zimny.

Tagi:

sernik ciasto