SUPERPRZEPIS

Sernik Eli z jabłkami

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Sernik Eli z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Pyszny sernik ze smażonymi jabłkami.

Składniki:

Sernik Eli z jabłkami

 

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 margaryna Kasia
  • 2 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik Eli z jabłkami
Wszystkie składniki ciasta zagnieść.Jedną trzecią ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.Resztą ciasta wylepić dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser zmielić w maszynce z sitkiem z drobnymi oczkami.Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.Dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać.Do masy serowej dodać budynie i wymieszać.Masę serową wyłożyć na ciasto. Jabłka umyć,obrać ze skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić na grubsze plasterki.Na patelni roztopić masło,dodac jabłka,cukier i smażyć 10 minut.Do jabłek dodać cynamon i wymieszać.Ostudzone jabłka wyłożyć na ser. Białka ubić z cukrem i mąką ziemniaczaną.Ubite białka wyłożyć na jabłka.Na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z zamrażalki.Piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Smacznego!
Sernik Eli z jabłkami
Na blachę wykładać warstwami ciasto ser jabłka i pianę.
Sernik Eli z jabłkami
Na górę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami ciasto z zamrażalki.