Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Sernik francuski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Sernik na zimno o smaku jagodowym pomiędzy warstwami z ciasta francuskiego. Prosty w przygotowaniu, chociaż wymaga uruchomienia piekarnika.

Sernik francuski

Składniki:

Sernik francuski

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier gruboziarnisty
  • 500g zmielonego twarogu
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku jagodowego
  • 1 galaretka szafirowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Sernik francuski

ETAP 1:

Sernik francuski
Dwie części ciasta francuskiego upiec na rumiano.

Płat ciasta francuskiego przekroić na pół w poprzek. Jeden kawałek posmarować lekko wodą i oprószyć cukrem gruboziarnistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec przez 10- 15 min do zrumienienia.

ETAP 2:

Sernik francuski
Do zmielonego twarogu z cukrem dodać sok jakodowy.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i sokiem jagodowym. Galaretkę rozpuścić w wodzie i połączyć z masa twarogową.

ETAP 3:

Sernik francuski
Ubitą śmietankę wmieszać w masę sernikową.

Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę.

ETAP 4:

Sernik francuski
Jedną część ciasta francuskiego włożyć do formy i wylać masę sernikową.

Jedną warstwę ciasta francuskiego, tą bez cukru, włożyć do formy (ok 21x25). Wylać tężący sernik, wyrównać i przykryć druga połówką ciasta francuskiego. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)


Tagi:

sernik ciasto