iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Sernik gotowany

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Całe wieki nie robiłam tego sernika prawie zapomniałam jak smakuje i co najważniejsze, że mam taki przepis.

Sernik gotowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany

 

  • Ciasto;
  • 20 dkg margaryny
  • 50 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • dodatkowo:
  • 20 dag polewy czekoladowej
  • kolorowa posypka do dekoracji ciasta

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany
Margarynę posiekać z cukrem, dodać jajko i żółtko oraz przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na koniec śmietanę, zagnieść kruche ciasto które schłodzić w lodówce po schłodzeniu ciasto podzielić i upiec dwa jednakowe placki. Ciasto pieczemy w temp. 180 st około 20 min. Masa serowa; Ser skręcić przez maszynkę i po wymieszaniu z cukrem postawić na palniku, dodać masło i żółtka, cały czas mieszając zagotować do gotującej masy serowej dodać mleko wymieszane z budyniem i gotować do zgęstnienia na sam koniec dodać rodzynki ( wcześniej namoczone w gorącej herbacie) Upieczony jeden placek z kruchego ciasta ponownie ułożyć w formie i wylać na nim gorącą masę serowa od razu przykryć drugim i po wystudzeniu wstawić do lodówki na 24 godziny, aby ciasto zastygło i zmiękło. Zastygnięte ciasto polać rozpuszczoną polewą czekoladową i posypać cukrowa posypką.
Sernik gotowany
Z ciasta upiec dwa jednakowe placki i wystudzić
Sernik gotowany
Rodzynki namoczyć w goracej herbacie
Sernik gotowany
Ser skręcić i wymieszać i zagotować z resztą składników
Sernik gotowany
goraca masę serowa wylać na upieczone ciasto