czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Sernik gotowany Babci Zosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sprawdzone przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie, to skarb każdej gospodyni domowej :)

Sernik gotowany Babci Zosi

Składniki:

Sernik gotowany Babci Zosi

ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

masa serowa:

  • 0,7 kg sera na sernik
  • 4 jaja
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy + 1/2 szklanki mleka
  • 10 dkg orzechów

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany Babci Zosi
Mąkę i margarynę posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować i piec na złoty kolor (blaszka 25×40) w temperaturze 180 stopni (ok 20 minut).

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, a żółtka, cukier, masło i ser wrzucić razem do garnka i zmiksować podgrzewając na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Kiedy składniki się połączą, dodać budyń rozmieszany z mlekiem, a na końcu ubite z białka.

Orzechy posiekać i dodać do masy serowej.

Wystudzone placki przełożyć ciepłą masą serową i udekorować polewą. Odstawić do wystudzenia i stężenia. Smacznego :)