SUPERPRZEPIS

Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzecz

  • 5
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzecz Więcej zdjęć (3)

Sernik gotowany o dwóch smakach - śmietankowym i czekoladowym. Przełożony herbatnikami, więc nie wymaga pieczenia. Na wierzchu znajduje się krem z czerwonych porzeczek, który wnosi owocowy i lekko kwaskowaty smak.

Składniki:

Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzecz

SERNIK GOTOWANY:

  • 1 kg twarogu zmielonego (wiaderko)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 budyń śmietankowy

KREM PORZECZKOWY:

  • 250 g porzeczki czerwonej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • bezy
  • ok 200 g herbatników

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzecz

ETAP 1:

Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzecz
Masę serową przygotować w dwóch oddzielnych garnkach.

Formę o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad boki. Gotowy sernik będzie łatwiej wyjąć z formy. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. U mnie były to herbatniki z nadzieniem czekoladowym, ale mogą być też maślane.
Przygotować dwa garnki tej samej wielkości. Serniki można przygotowywać jednocześnie, z tym że czekoladowy wykładamy na herbatniki jako pierwszy.
Rozdzielić po połowie masło i cukier. Podgrzewać, aż się rozpuści i dodać połowę sera.

ETAP 2:

Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzecz
Budyń śmietankowy i czekoladowy rozprowadzić w dwóch oddzielnych miseczkach.

W oddzielnych miseczkach rozmącić po 2 jajka z mlekiem i budyniami. Do czekoladowego wsypać jeszcze kakao. Kiedy masa serowa zacznie się gotować, wlać czekoladowy budyń. Dobrze wymieszać i w chwili, kiedy masa ponownie zabulgocze, zdjąć z ognia.

ETAP 3:

Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzecz
Czekoladowy sernik wylać na pierwszą warstwę herbatników.

Wylać do przygotowanej foremki i na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników.

ETAP 4:

Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzecz
Śmietankowy sernik wylać na warstwę herbatników.

Taka samo postępujemy z sernikiem śmietankowym - do gotującego się sera wlać rozprowadzony budyń śmietankowy i zagotować. Wylać na warstwę herbatników, wyrównać i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do wystudzenia.

ETAP 5:

Sernik gotowany na herbatnikach z czerwoną porzecz
Ubitą kremówkę wmieszać w mus porzeczkowy.

Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić, delikatnie podgrzewając. Porzeczki umieścić w garnuszku, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Przetrzeć przez sito i połączyć z żelatyną. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i wmieszać w zimny mus porzeczkowy.

Z sernika usunąć folię i wylać krem porzeczkowy. Kiedy stężeje wyjąć całe ciasto z formy, pokroić na kwadraty i na każdym położyć bezę.

Smacznego :)

Tagi:

ciasta serniki